keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Sitruuna-lakritsitäytekakku

Tässä viimeinen kirjoitus viime viikonlopun synttäritouhuista. Pöydässä oli siis keksejä, voileipäkakku, lusikkaleipiä (Kinuskikissan ohjeella tehty), pikkupizzojatäytekakku sekä karkkeja.

Kahvipöytä täynnä herkkuja

Täytekakuksi valikoitui lakukakku, sillä pidin sen mausta, kun pääsin sitä halloween-kutsuilla maistamaan. Halusin myös kokeilla muuta kuin hyydykekakkua, sillä niistä minulla on kokemusta. En ollut koskaan myöskään kokeillut marsipaanikuorrutusta, joten halusin haastaa totisesti itseni. Kakun tekeminen oli kuitenkin helppoa ja lopputulos oli maukas. Sokerimassasta voi muotoilla muitakin kuin kukkia - vaikkapa haamuja tai lumiukkoja halutun teeman mukaan.

Kakku koristeineen


SITRUUNA-LAKRITSITÄYTEKAKKU
(halkaisijaltaan 24 cm:n vuokaan)

Koristeet:
Eri värisiä sokerimassoja (tai valkoista ja pastavärejä)
Tomuvärejä

- Tee ensin koristeet. Tein itse lehdet valmiilla muotilla, mutta kukat suunnittelin itse. Apuna käytin paperia, jolle olin kukat hahmotellut. Terävällä veitsellä kukat sai irti massasta erittäin hyvin. Laitoin kukat foliomyttyjen päälle, jotta terälehdet asettuivat kauniisti. Lopuksi koristelin kukat ja lehdet tomuväreillä. Annoin koristeiden kuivua huoneenlämmössä.

Lakritsiseos:
2 dl kuohukermaa
100 g Kick-toffeita

- Tee lakritsiseos valmiiksi mielellään jo edellisenä päivänä.
- Mittaa kuohukerma kattilaan. Paloittele joukkoon karamellit. Kuumenna samalla sekoittaen, kunnes toffeet ovat sulaneet. Nosta seos jääkaappiin.

Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl Fazerin Turkinpippurirouhetta
voita
korppujauhoja

- Vaahdota huoneenlämpöiset munat sekä sokeri tukevaksi vaahdoksi.
- Yhdistä jauhot, leivinjauhe sekä Turkinpippurirouhe. Lisää seos muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen.
- Kaada voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan.
- Kypsennä uunin alatasolla +175 asteessa noin 30 min. tai kunnes kakku on kypsä.
- Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä.

Täyttäminen ja kuorrutus:
0,5-1 dl Marlin sitruuna-limemehua
2 prk Valion maustettua sitruunarahkaa
125 g voita
1 tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä
2 pkt (500 g) mustaa marsipaania
(pikeeriä koristeiden kiinnittämiseen)

- Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
- Vatkaa lakritsiseos vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Levitä sitruuna-limemehulla kostutetun kakkupohjan päälle purkillinen sitruunarahkaa ja puolet lakritsivaahdosta.
- Laita kakun keskikerros päälle. Kostuta ja täytä edelliseen tapaan.
- Laita kakkukansi päälle ja kostuta.
- Tee kreemi: 1. Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi 2. lisää vaniljasokeri 3. lisää tomusokeri vähin erin koko ajan vatkaten 4. lisää vesi ja vatkaa vielä tovi.
- Levitä kreemi kakun pintaan mahdollisimman tasaisesti. Kreemi estää kosteuden siirtymisen marsipaaniin ja peittää pieniä epätasaisuuksia.
- Muotoile marsipaani palloksi. Ripottele pöydälle tai silikonialustalle runsaasti tomusokeria. Kauli marsipaani tomusokerin päällä ohueksi ympyräksi (ympyrän pitää peittää myös kakun sivut).
- Siirrä marsipaani ensin käsivarsille ja sitten molempien käsivarsien päältä kakun päälle. Tasoita sivut vetämällä marsipaania hieman ja taputtelemalla käsin.
- Liimaa koristeet.
- Anna vetäytyä.


Kakun herkulliset kerrokset


Olen kouhottanut dieetistä useassakin tekstissäni. Väliaikatietoina kerrottakoon, että etenen edelleen hitaasti mutta varmasti. Pääsiäisenä tarkoituksella sorruin kahden päivän ajan herkuttelemaan, mutta nyt olen jo saanut entisestä arjestani kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti