keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Cookies eli cookiet (valkosuklaa-pähkinä-toffee)

Tämän reseptin löysin joskus vuosia sitten, kun halusin kokeilla cookie-keksien tekemistä. Resepti osoittautui oikein loistavaksi: kekseistä tuli rapeita päältä ja pehmeitä sisältä. Aivan kuten niiden pitääkin! Samalla reseptillä olen siis keksejä tehnyt useammankin kerran.  Jo alkuvaiheessa keksin laittaa kekseihin irtokarkkihyllyiltä löytyviä vaniljafudgeja. Nyt kuitenkin vaihdoin aikaisemman maitosuklaan tilalle valkosuklaata, sillä halusin vähän jäljitellä lemppariani, Subwayn valkosuklaacookieta. Pääsin kyllä todella lähelle, vaikka käytinkin kahta erilaista pähkinää. Ohjeen hyvä puoli onkin, että sitä voi varioida lähes loputtomiin. Löytämäni (ja tulostamani) perusohje on alun perin nimetään Nestle Toll House Cookies. Jos kaipaa alkuperäistä, sen löytää myös helposti. Itse olen käyttänyt pari viimeistä kertaa ihan suomennettua versiota, jonka useat bloggaajat ovat blogeihinsa kirjoittaneet. (Esim. Pastanjauhantaa-blogista löytyy.) Kenen lie tuo loistava suomennos alun perin? Oli niin tai näin. Hyviä keksejä ohjeella tulee.


Ihanat cookiet!


COOKIES (VALKOSUKLAA-PÄHKINÄ-TOFFEE)
(n. 45 isohkoa keksiä)

5,4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
220 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
1,8 dl taloussokeria
1,8 dl fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta/-aromia
2 isoa kananmunaa
2,4 dl hassel- ja saksanpähkinöitä pilkottuna melkoisen ronskisti
2,4 dl valkosuklaata pilkottuna ronskisti (esim. Pandan)
2,4 dl vaniljafudgeja (toffeita) paloina

1. Laita uuni kuumenemaan +190 asteeseen (tai kiertoilma noin +20 astetta vähemmän).
2. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, suola ja ruokasooda.
3. Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi, sokeri, fariinisokeri ja vaniljauute sekaisin. Vatkaa, kunnes seos on melko notkeaa mössöä.
4. Lisää munat voi-sokeriseokseen yksi kerrallaan. Vatkaa molempien jälkeen hyvin.
5. Lisää jauho-suola-soodaseos vähitellen voi-sokeriseokseen ja vatkaa tasaiseksi.
6. Lisää pähkinät, valkosuklaapalat ja vaniljafudget.
7. Lusikoi tai nostele käsin pellille hieman ruokalusikallista isompia kekoja. Tasoita reunat pyöreiksi ja tasoita aavistuksen verran päältä.
8. Paista 9-11 minuuttia tai kunnes keksit ovat kullankeltaisia. Älä kuitenkaan paista yli, sillä muuten koostumus ei ole kovinkaan hyvä.
9. Anna jäähtyä ja nauti. Jos et heti syö kaikkia, niin tiivis rasia on paras säilytyspaikka. Itse olen laittanut keksit myös jääkaappiin, jos tarjoiluhetkeen on ollut useampi päivä. Keksejä ei kannata tarjoilla kuitenkaan jääkaappikylmänä.

Valmiit keksit valmiina syötäviksi.


Huomioita:
- Kun paistaa kiertoilmalla kahta pellillistä kerralla, paistoaika ei ainakaan itsellä pitänyt paikkaansa. Olivat siis uunissa vähän pidempään. (Normaalissa sähköuunissa paistoaika on ennen pitänyt paikkaansa.)
- Hassel- ja saksanpähkinöiden tilalla voi käyttää muitakin pähkinöitä tai jättää kokonaan pois.
- Myös muut suklaat ja karkit käyvät kekseihin hyvin. Kokeile ainakin M&M's-karkkeja.
- Pidä ns. sattumien määrä vakiona, laitatpa sitten mitä tahansa.
- Sähkövatkaimesta saattaa loppua teho kesken. Vatkaa ja sekoita välillä käsin, niin laite ei hajoa.
- Ohjeen voi puolittaa, jos ei halua hukkua kekseihin.
- Jos toffeet valuvat paiston aikana keksien ulkopuolelle, vedä ne vaikkapa lusikalla takaisin kekseihin heti uunista ottamisen jälkeen. Kuumana toffeeta on helppo muotoilla.
- Varo, ettet jää koukkuun. :)


Tällaisia keksejä siis saavat huomenna työkaverit ja sunnuntaina synttärivieraat. Lisää tarjoiluista myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti