maanantai 6. lokakuuta 2014

Voileipäkakku (kinkku-salami-juusto)

Olin kotipaikkakunnallani viikon ja olin kutsunut ystäviä käymään lapsuudenkodissani. Yhdellä ystävistäni oli samana päivänä synttärit, joten ajattelin hieman yllättää. Päätin tehdä voileipäkakun, koska siitä oli ollut jostain syystä puhetta jo useaan otteeseen.

Lähdin taas metsästämään ohjetta. Lopuksi päädyin yhdistelemään ja hieman muuttelemaankin Kinuskikissan ja Valion ohjeita. Koristelut kehittelin omasta päästäni. Ja onpahan muuten kokeilemisen arvoinen kakku! Suosittelen siis tätäkin! Huom! Kakun tekeminen kannattaa aloittaa edellisenä iltana.

Lisäys 4.10.2016: Katso myös lohivoileipäkakun täytteet täältä!

Valmis voileipäkakku


VOILEIPÄKAKKU
(kinkku-salami-juusto)

Ohjeen täytteet riittävät kahteen ns. kolmen ja puolen paahtoleipäpalan kakkuun. Jos teet vain yhden kakun, puolita ohje. Yhdestä kakusta syö noin kahdeksan henkilöä.

Leivät:
2 x 14 Vaasan Iso Paahto -paahtoleipäpalaa (itse käytin sekä vehnää että grahamia)

Kostutus:
mieto lihaliemi (täyte on löysää, joten kostutuksen tulee olla melko vähäistä)

Kinkkutäyte:
200 g Atrian palvikinkkua
1,5 maustekurkkua
100 g purjoa
2 prk (á 125 g) piparjuurituorejuustoa
180-200 g ranskankermaa
(2 tl sinappia)

Salamitäyte:
150 g Saarioisen salami- tai kevytmeetvurstisiivuja
2 punaista paprikaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa

Juustotäyte:
250 g Valion Koskenlaskija -sulatejuustoa (levittyvää)
170 g emmentalraastetta (punaleima)
250 g ruohosipulituorejuustoa

Kuorrutus:
vähintään 400 g Philadelphia -tuorejuustoa (maustamaton)
tilkka maitoa

Koristelu:
Atrian saunapalvikinkkua rullattuna
Saarioisen meetvurstia rullattuna
tummia viinirypäleitä
kirsikkatomaatteja
tuorekurkkua
herneenversoa
persiljaa

1.  Tee ensin täytteet. Kinkkutäytettä varten pilko kinkkuviipaleet, kurkut ja purjo melko pieneksi silpuksi tai kuutioksi. Sekoita silpun joukkoon tuorejuusto, ranskankerma ja halutessasi sinappia. Salamitäyte tehdään samalla tavalla eli aloitetaan pilkkomalla. Juustotäyte syntyy sekoittamalla raaka-aineet keskenään.

2. Leikkaa varovasti paahtoleivistä reunat pois. Asettele tarjoilulautaselle (graham)paahtoleipiä kolme ja puoli peräkkäin aina yhtä kakkua varten. Kostuta kevyesti lihaliemellä. Levitä päälle juustotäyte.

3. Asettele päälle toinen kerros (vehnä)paahtoleipiä. Huom! Saumakohdat kannattaa laittaa aina eri kohtiin. Kostuta taas kevyesti ja levitä päälle kinkkutäyte.

4. Asettele päälle kolmas kerros (graham)paahtoleipiä. Kostuta jälleen ja levitä päälle salamikerros.

5. Asettele vielä neljäs kerros (vehnä)paahtoleipiä ja kostuta hyvin.

6. Suojaa kakku kelmulla. Laita kakun päälle leikkuulauta ja kevyt paino. Anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään. (Itse annoin painon olla vain pari tuntia. Riitti hyvin sekin. Kakku oli kuitenkin jääkaapissa yön yli.)

7. Seuraavana päivänä poista kelmu ja tee kuorrutus hieman notkistamalla tuorejuustoa maidolla. Levitä kuorrutus veitsellä kakun päälle ja sivuille. Koristele haluamallasi tavalla.

Koristelu näkyy tästä kuvasta hieman paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti