keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Täytetyt kesäkurpitsat

Sain äidiltäni kaksi kesäkurpitsaa tuliaisina, joten pitihän niistä jotain keksiä. Toinen kurpitsoista oli perinteisen vihreä, mutta toinen taas uutukainen itselle eli keltainen. Sato oli ilmeisesti hyvä, sillä näitä kasvimaan tuotoksia riitti tuomisiksi asti. En ole erityisemmin kesäkurpitsojen ystävä, mutta esimerkiksi lasagnelevyinä ne toimivat erittäin hyvin. Nyt päätin tehdä jotain muuta, ja se muu oli kurpitsoiden täyttäminen jauhelihalla.

Katselin taas ohjeita ympäri nettiä. Päädyin Pirkan ohjeeseen, jota kyllä muokkasin aika paljon. Tuloksena olivat siis aavistuksen verran tuliset ja täyteläisen lihaisat kurpitsat - unohtamatta tietenkään runsasta juustokuorrutusta.  Täytettä tuli hieman reippaasti, mutta ajattelin syödä loput pastan kera loppuviikosta. Ohje on siis hieman reilu, mutta eipähän ainakaan lopu täyte kesken. Minun keltainen kesäkurpitsani oli jo hieman löysä sisältä, joten vehnäjauhoja kannattaakin laittaa hieman kokeillen. Jos et halua juuri ollenkaan tulisuutta, korvaa puolet chili-tomaattimurskasta tavallisella tai yrttisellä. Lisää kuitenkin hieman mausteita.


Täytetyt kesäkurpitsat


TÄYTETYT KESÄKURPITSAT
(4 annosta)

400 g naudan jauhelihaa
pari pekonifileesiivua (siis niitä paksumpia)
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
390 g Pirkka chili-tomaattimurskaa
n. 1 tl hienoa merisuolaa
1 tl kuivattua oreganoa
n. 0,5 tl kuivattua basilikaa
0,5 tl mustapippuria rouhittuna
ripaus savupaprikajauhetta
n. 100 g Aura-juustomurua
reilu 2 rkl vehnäjauhoja (aloita vajaasta 2:sta)
150 g Valion pizzajuustoraastetta

1. Nosta jauheliha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen sen paistamista.
2. Pese kesäkurpitsat ja kuivaa ne.
3. Koverra lusikalla niiden sisus leikkuulaudalle ja pilko pienemmiksi. Jonkun verran reunaa ja pohjaa kurpitsoihin saa jäädä. Reilusti saa silti kaivella.
4. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa pekonifileesiivut pienemmiksi.
5. Ruskista jauheliha korkeareunaisessa pannussa. Lisää pekonisiivut paistamisen puolivälissä.
6. Lisää sipulit ja valkosipulit. Kuullota tovi.
7. Lisää kesäkurpitsojen sisukset. Kääntele ihan pieni hetki.
8. Lisää chili-tomaattimurska, oregano, suola, basilika, mustapippuri ja savupaprikajauhe. Sekoita.
9. Lisää Aura-juustomuru ja sekoita.
10. Ripottele päälle vehnäjauho. Sekoita varovasti. Keittele tovi. Jos seos ei ala yhtään saeta, lisää vehnäjauhoja samalla tavalla ripotellen.
11. Keitä täytettä hiljalleen noin 15 minuuttia niin, että se muistuttaa puuroa ja enin neste on haihtunut.
12. Laita kesäkurpitsat uunipannulle leivinpaperin päälle ja laita niiden sisään reilusti täytettä.
13. Kuorruta juustoraasteella.
14. Paista +225 asteessa noin 15-20 minuuttia. (Kiertoilmauunissa +205 astetta)


Menossa uuniin
Tulossa uunista

Kesäkurpitsojen kanssa voi tarjota leipää tai riisiä. Mikseipä raikas salaattikin olisi näille hyvä kaveri. Itse nautin nämä ilman lisukkeita. Hyvin toimi niinkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti