sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kesäkurpitsalasagne

Ihana ystäväni olisi tehnyt minulle kerran ko. ruokaa, mutta aikataulumme menivät ristiin. Ruokalaji jäi mieleeni, sillä siinähän on melko vähän hiilihydraatteja. Sopii siis minulle! Lasagne tehdään muuten ihan samalla tavalla kuin perinteinenkin, mutta lasagnelevyt korvataan kesäkurpitsaviipaleilla. En olisi uskonut etukäteen, mutta tajuntani melkein räjähti, kun maistoin ruokaa. Oli ihan taivaallista!

Kesäkurpitsalasagne

Olen yhdistellyt hieman netistä löytämiäni ohjeita ja hieman muokannut niitä muutenkin.

KESÄKURPITSALASAGNE
(4-6 annosta)

Jauhelihakastike:
400 g naudan jauhelihaa
vajaa 500 g tomaattimurskaa
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 porkkanaa raastettuna
2 dl vettä
puolikas naudanlihafondue
reilu 1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl basilikaa

Juustokastike:
2 rkl voita
vajaa desilitra vehnäjauhoja
5 dl täysmaitoa
50 g Valion Texmex-juustoraastetta
100 g Valion Kappeli-juustoa raastettuna
0,5 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää

Väliin:
1-2 kesäkurpitsaa viipaloituna

Päälle:
reilu 100 g Kappeli-juustoa raastettuna

1. Tee ensin jauhelihakastike. Ruskista jauheliha ja lisää muut aineet. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia. Kastikkeen pitäisi olla melko jytäkkää.
2. Sillä aikaa, kun jauhelihakastike kiehuu, ota käsittelyyn kesäkurpitsat. Pese kurpitsa (tai kaksi) ja ota siitä juustohöylällä ohuita siivuja. Laita viipaleet hikoilemaan ripottelemalla niiden päälle hieman suolaa.
3. Aloita juustokastikkeen tekeminen. Sulata voi ja lisää vehnäjauho. Odota tovi. Lisää maito ohuena nauhana ja sekoita koko ajan. Sekoittele muutenkin hyvin, sillä tarkoitus ei ole jättää kastiketta paukkuiseksi. Kun maito on lisätty ja seos kiehuu, lisää juustoraasteet. Sekoittele ja sulattele. Kun juustot ovat sulaneet, lisää mausteet.
5. Aloita lasagnen kasaaminen. Voitele vuoka ja laita pohjalle kerros jauhelihakastiketta. Laita päälle kesäkurpitsaviipaleita lasagnelevyjen tapaan. (Huom! Pyyhkäise kesäkurpitsaviipaleista turha neste pois ennen niiden käyttöä.) Laita viipaleiden päälle juustokastiketta ja aloita kierros alusta. Viimeisin kerros päättyy siis juustokastikkeeseen. Ripottele päälle Kappeli-juustoraastetta.
6. Paista +175 asteessa keskitasoa hieman alemmalla tasolla noin 50-60 minuuttia.
7. Anna vetäytyä tovi ennen tarjoilua.

Jos et käytä Valion Texmex-juustoraastetta juustokastikkeesssa ja korvaat sen Kappelilla, mausta kastike mustapippurilla (1 tl).




Huom! Lasagne on hieman vetisempää kuin perinteinen. Kannattaakin kastikkeita tehdessä katsoa, ettei niistä tule liian löysiä.


Ravintotietoa per 100 g:

energiaa: 93 kcal
proteiinia: 5,5 g
hiilihydraatteja: 4 g
rasvaa: 5,9 g







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti