tiistai 4. elokuuta 2015

Nyhtökanaburgereita punakaalitäytteellä sekä bataattiranskalaisia dippien kera

Viimeistä lomaviikkoa viedään! Sen kunniaksi ajattelin tehdä jo pitkään himoitsemaani pulled chickeniä eli nyhtökanaa. Minulla on ilo ja onni omistaa Jenni Häyrisen Katukeittö-kirja, jossa on aivan mahtavia ohjeita. Sieltäpä nyhtökanan lisäksi on napattu punakaalisalaatin ja bataattiranskalaisten ohje. Briossisämpylät tein Olivia-lehden ohjeen mukaan, sillä halusin nimenomaan briosseja, en normisämpylöitä. Dipit sotkin ihan omasta päästäni löytyvien ohjeiden mukaan. :D Ne sopivat oikein hyvin myös nyhtökanahampurilaisten väliin. Varsinkin Aura-dippi toimi aivan mahtavasti. Jos haluat hamppareiden väliin mieluummin nyhtöpossua nyhtökanan sijaan, löytyy ohje täältä.

Nyhtökanahampurilainen, bataattiranskalaisia sekä Aura-juustodippi


Pidemmittä löpinöittä...tässäpä ohjeet! Olen joiltakin osin hieman muokannut niitä.

Huom! Kannattaa lukea kaikki ohjeet läpi ennen valmistamista. Joutuu hieman miettimään, missä järjestyksessä kaiken tekee.

BRIOSSISÄMPYLÄT
(6 kpl)

1 dl maitoa
vajaa 25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
vajaa 1 tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
100 g voita

voiteluun ja koristeluun:
keltuainen
seesaminsiemeniä

1. Ota voi noin tuntia ennen leipomista huoneenlämpöön. Hiiva ja kananmunat kannattaa ottaa huoneenlämpöön melkeinpä samalla.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi leivontakulhossa. Liuota maitoon hiiva, hunaja ja suola.
3. Sekoita kananmunat joukkoon esim. puuhaarukalla sekoittaen. Lisää jauhot kahdessa erässä. (Itse käytin spelttijauhoja aavistuksen verran enemmän kuin ohjeessa saadakseni hyvän koostumuksen.) Kun taikina on ihanan pehmeää ja irtoaa kohtuullisen hyvin käsistä, lisää voi noin ruokalusikan kokoisina nokareina yksi kerrallaan. Vaivaa jokaisen voinokareen jälkeen hyvin.
4. Vaivaa käsin noin 15 minuuttia. Jos omistat yleiskoneen, selviät jokusen minuutin vähemmällä.
5. Lisää tarvittaessa jauhoja. Valmis taikina on kimmoisaa ja pehmeää.
6. Peitä kulho kelmulla ja laita taikinakulho jääkaappiin ainakin tunniksi. Voit jopa pitää yön yli, mutta hiivan määrä voi olla silloin hieman vähäisempi. Itse pidin 1,5 tuntia taikinaa jääkaapissa.
7. Jauhota työpöytä kevyesti ja kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi. Paksuus saa olla pari senttiä. Kääri taikina rullalle ja leikkaa kuuteen osaan.
8. Pyörittele kevyesti pyöreiksi sämpylöiksi ja laita leivinpaperin päälle pellille. Kohota noin tunti esim. tiskialtaaseen lasketun kuuman veden päällä liinalla suojattuna.
9. Voitele keltuaisella ja koristele siemenillä.
10. Paista +200 asteessa 12-15 minuuttia. Valmiit briossit ovat väriltään kullanruskeita.


NYHTÖKANA ELI PULLED CHICKEN
(esim. kuudelle burgerille)

1 kg maustamattomia broilerin reisikoipia
1,5 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 punainen chili
3 valkosipulinkynttä
reilu 400 g paseerattua tomaattia
2,5 rkl ruokokidesokeria
reilu 2 rkl worcestershire-kastiketta
0,5 dl omena- tai punaviinietikkaa
1,5 tl sinappia
1 tl chilijauhetta
cayennepippuria maun mukaan
suolaa
pippuria

1. Ota kanat huoneenlämpöön. Poista niistä nahat.
2. Kuori ja pilko sipulit. Poista chilistä siemenet ja hienonna.
3. Kuumenna padassa öljy ja voi ja kuullota pilkottua sipulia sekä hienonnettua chiliä viitisen minuuttia.
4. Lisää valkosipuli ja lähes heti perään loput kastikkeen ainekset kanoja lukuun ottamatta. Hauduttele viisi minuuttia.
5. Lisää kanat ja anna hautua hiljalleen ilman kantta 1,5-2 tuntia. Kääntele kanoja välillä. Kanat ovat tarpeeksi kypsiä, kun liha irtoaa luista helposti.
6. Nosta kanat kastikkeesta ja nyhdä niistä lihat irti kahden haarukan avulla tai käsin (kun lihat ovat vähän jäähtyneet). Laita lihat takaisin kastikkeen joukkoon ja sekoittele. Kuumenna uudelleen. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

PUNAKAALIA LISUKKEENA

noin 300 g punakaalia

kastike:
1 dl kreikkalaista (tai turkkilaista) jogurttia
1 limetin mehu
1 tl hunajaa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Siivuta kaali ohueksi suikaleiksi. Sekoita kastikkeen ainekset toisessa astiassa. Maistele ja mausta. Sekoita kastike punakaalien joukkoon juuri ennen tarjoamista.

BATAATTIRANSKALAISET

2 bataattia
reilu 2 rkl oliiviöljyä
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 tl paprikajauhetta
pieni ripaus kanelia
1 tl suolaa

1. Kuori bataatit ja leikkaa ne ohuehkoiksi, noin 0,5-1 cm paksuisiksi tikuiksi.
2. Huuhtele bataattitikut juoksevan veden alla.
3. Kuivaa huolellisesti keittiöpyyhkeen ja/tai talouspaperin avulla.
4. Sekoita isossa kulhossa bataatit, öljy, tärkkelys ja mausteet. Pyörittele hyvin.
5. Levitä bataatit pellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. (Jos tulee enemmän, käytä kahta peltiä.)
6. Paista ensin +180 asteessa uunin ylätasolla noin 25 minuuttia. Kääntele bataatit ja käännä pelti. Nosta uunin lämpö +220 asteeseen ja paista vielä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jos bataatit meinaavat kärtsätä, suojaa leivinpaperilla.
7. Mausta vielä suolalla tarvittaessa.

AURA-JUUSTODIPPI

Aura-juustomurua
crème fraîchea (18 %)

1. Sekoita ainekset keskenään. Itse käytin noin 150 g ranskankermaa, johon sekoittelin Aura-murua pienissä erissä niin, että seos oli paksua ja sattumia paljon. Parhaan koostumuksen saa kokeilemalla. Ei kai sitä Auraa voi liikaakaan laittaa. :) Dippi sopii loistavasti myös ribsien ja wingsien kanssa.

BBQ-DIPPI

muutama rkl bbq-kastiketta (ks. ohje)
vajaa prk turkkilaista jogurttia

1. Sekoita hieman vajaaseen purkilliseen (200 g) turkkilaista jogurttia muutama ruokalusikallinen bbq-kastiketta. Kun lisää vähän kerrassaan ja maistelee, löytää hyvän koostumuksen ja makumaailman.

Dipit syntyivät tasan tarkkaan niin, että etsin jääkaapista kaikki jämät. Voit käyttää ihan hyvin turkkilaisen jogurtin sijaan kreikkalaista tai vaikka kevyttä ranskankermaa ja päinvastoin.

_ _ _

Kun kokoat hampurilaisia, lämmitä tai grillaa halkaistuja sämpylöitä tovi. Tarvittaessa lämmitä nyhtökana uudelleen ja sekoita punakaalin joukkoon kastike (jos se on vielä tekemättä). Lopputulos pitäisi olla sellainen, että alimmaiseksi sämpylän alaosa, jonka päälle nyhtökanaa ja punakaalia (sekä dippikastikkeita). Sitten kansi kiinni. Kylkeen laitetaan bataattiranskalaisia ja dippejä.

Lopulta pöydässäsi on tällainen setti:

Valmis kokonaisuus

PS. Annos maistuu jumalaiselta Pepsi Maxin kera. :P

Ja koska mainostin sitä Katukeittiö-kirjaa, niin tässäpä siitäkin kuva. Suosittelen kyllä hankkimaan sen.



Näyttääpä kannessa oleva hampurilainen tutulta... Vain sämpylä on erilainen. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti