torstai 7. toukokuuta 2015

Makkaravartaat, grillauskastike ja paprikadippi

Viikko alkoi tahmeasti, mutta ajattelin kerrankin panostaa ruokapuoleen jo arkena. Niinpä keittelin tässä eräs ilta grillauskastikkeen. Tarkoitus oli tehdä makkaravartaita seuraavana päivänä, joten oli hyvä hieman ennakoida asioita kiireen keskellä. Olipas sitten helppo seuraavana päivänä tekaista vartaat, kun grillauskastike oli jo valmiina. Olisin halunnut dippailla vartaita majoneesiin, mutta en jaksanut lähteä kauppaan. Jääkaapissa oli korkkaamaton ranskankermapurkki, joten dippi syntyi siitä.


MAKKARAVARTAAT, GRILLAUSKASTIKE JA PAPRIKADIPPI


Valmiit makkaravartaat ja paprikadippi


Grillauskastike:
(n. 1 litra)

1 sipuli hienonnettuna
3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl (vahva) tai 0,5 rkl (mieto) chilijauhetta (määrästä 3/4 chilijauhetta ja 1/4 cayennepippuria)
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria rouhittuna
reilu 1 tl suolaa
5 dl ketsuppia
1,5 dl Coca-colaa
0,75 dl ananasmehua
1,25 dl sinappia (vahvaa ja mietoa sekaisin)
1,25 dl punaviinietikkaa
1 dl Worcestershire-kastiketta
0,5 dl sitruunamehua
0,5-1 dl muscovadosokerisiirappia
0,5-1 dl hunajaa
1 tl Chipotle Tabascoa
2-3 dl fariinisokeria
rypsiöljyä kuullottamiseen

1. Hienonna sipulit. Kuullota sipulit kattilassa rypsiöljyssä. Lisää loppuvaiheessa myös valkosipulisilppu.
2. Lisää tarvittaessa rypsiöljyä. Lisää kattilaan chilijauhe, paprikajauhe, mustapippuri ja suola. Anna mausteiden maustua tovi.
3. Lisää loput aineet ja keittele kastiketta kasaan noin 20-30 minuuttia. Maistele välillä ja lisää tarvittaessa aineita. Huom! Makeutta voi säädellä helposti itse lisäämällä siirappia, hunajaa ja sokeria minimääristä.

Makkaravartaat:
(6 kpl)

1,5 sipulia
pari paprikaa
puolikas kesäkurpitsa
grillimakkarapaketti (esim. Kabanossi Juusto)
(puisia) varrastikkuja

1. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen noin tuntia ennen grillaamista.
2. Paloittele kasvikset reiluiksi paloiksi.
3. Laita tikkuun vuorotellen erilaisia kasviksia ja makkarapaloja
4. Sivele pintaan grillauskastiketta. Käännä ja sivele myös toinen puoli.
5. Grillaa kypsiksi. Grillaamisen aikana lisää kastiketta valelemalla vartaiden pintaan.
TAI 5. Paista uunissa +225 asteessa reilu 15 minuuttia. Käännä välillä ja lisää kastiketta.




Paprikadippi:
(pari annosta)

150 g ranskankermaa
pala paprikaa pilkottuna todella pieneksi
1-2 tl sinappia
2 kpl Hesen grillimaustepussia
pari tl paprikajauhetta maun mukaan
ripaus cayennepippuria
ripaus valkosipulijauhetta
1-2 tl Taco-pöytämaustetta
ripaus sokeria

1. Sekoita aineet keskenään. Jos kaipaat hapokkuutta, lisää esim. vähän sitruunamehua. Jos dippi ei oikein maistu miltään, lisää aineita. En nimittäin muista ihan tarkkaan, minkä verran mausteita laitoin.


Paprikadippi
Nyt syömään!

Mieto paprikadippi oli oikein hyvä kaveri melko mausteisille vartaille, sillä se hieman tasapainotti makua. Ranskankerma tosin sopisi dipiksi kyllä ihan sellaisenaankin. Grillauskastike oli oikein hyvä juuri vartaisiin. Ohjeesta valmistuu kastiketta noin litra, joten eipähän tarvitse ihan heti uudelleen kastiketta keitellä. Vaikka välttelen esim. sokeria, kastiketta tuli vartaisiin melko vähän. En siis ihan täysin niuhota, kun hiilareiden määrä pysyy kuitenkn tietyllä tasolla. Makkarana oli Kabanossia, jossa hiilihydraatteja on varsin vähän. Suosittelen kokeilemaan näitä helppoja makkaravartaita myös kiireen keskellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti