lauantai 25. huhtikuuta 2015

Saksa (Berliini)

Kesällä 2012 päätimme veljeni kanssa lähteä Eurooppaan kaupunkilomalle. Ja niinhän me teimmekin. Kohteeksi valikoitui Berliini, sillä sinne matka oli yllättävänkin halpa. Lennot ja majoitus (kuusi yötä) maksoivat muistaakseni vain hieman päälle 200 euroa per henkilö.

TV-torni


LENTO JA TEGELIN LENTOKENTTÄ

Lennot ja majoitus oli varattu Supersaverin kautta. Sivuston käytössä ei ollut mitään ongelmia missään vaiheessa, joten suosittelen kyllä sen käyttämistä. Lentoyhtiöksi valikoitui Lufthansa, sillä se sattui silloin olemaan edullisin.

Olimme erittäin tyytyväisiä Lufthansaan. Vaikka lento Berliiniin kesti vain noin kaksi tuntia, lennon aikana meille tarjoiltiin oikein maittava täytetty leipä. Juomia sai juoda niin paljon kuin jaksoi. Lento ei todellakaan maksanut juuri mitään, kone oli uudehko ja palvelu oli erinomaista. Ehdottomasti lennän Lufthansalla uudelleenkin.

Laskeuduimme Tegelin lentokentälle. Jo silloin oli puhetta siitä, että Tegelin lentokenttä puretaan heti, kun uusi valmistuu. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että rakennusprojekti on viivästynyt ja Tegelille lennetään edelleen.

Lentokenttä on hieman ankea 70-lukulainen kompleksi. Vessat olivat rikki, väkeä paljon ja homma ei oikein toiminut muutenkaan. Alkuun ei oikein tajunnut, minne olisi pitänyt suunnata. Linja-autot löytyivät kuitenkin melko nopeasti.

Itäberliiniläistä arkkitehtuuria

LIIKKUMINEN

Lentokentältä kaupunkiin ja takaisin pääsee kätevästi julkisilla. Kannattaa jo lentokentältä lähtiessä ostaa automaatista useamman päivän voimassa oleva kortti, jolla voi liikkua busseilla ja metrolla sekä muilla julkisilla. Hinta määräytyy vyöhykkeiden mukaan. Jos et tarvitse liikkua kovin kauas, kahden vyöhykkeen kortti riittää mainiosti. Jos taas haluat käydä esimerkiksi Potsdamissa, tarvitset kolmen vyöhykkeen kortin.

Nousimme bussiin (109), jolla pääsimme Zoologischer Gardenille, josta taas jatkoimme matkaa metrolla. Majoituspaikkamme oli helppo löytää.

Liikuimme lähes aina metrolla tai lähijunalla (U-bahn ja S-Bahn). Oikeastaan kerran liikuimme bussilla. Silloin hyppäsimme bussiin nro 100, sillä se kiertää oikein hyvän turistireitin. Ei siis kannata maksaa opastetuista kaupunkikierroksista vaan hypätä julkiseen bussiin, josta näkee täysin samat paikat.


MAJOITUS

Hotelliksi valikoitui hintansa puolesta edullinen Sorat hotel Ambassador entisen Länsi-Berliinin puolelta. Vaikka hotellihuoneemme oli jo parhaat päivänsä nähnyt, oli se kuitenkin hintaansa nähden erinomainen! Kävimme kerran syömässä maksullisen aamiaisen, ja myös se maistui oikein hyvin. Hotelli sijaitsee aivan metroaseman vieressä, joten liikkuminen on helppoa. Ja eipähän sitä kyllä hotellihuoneessa tullut kovin paljon aikaa edes vietettyä.

Hotellin retrosisustus :)



KATSELTAVAA

Ja sitä kyllä riittää. Luettelen tässä nyt muutamia paikkoja, joissa kävimme.

Eri kaupunginosat
Aikansa saa kulumaan ihan vain seikkailemalla. Mielenkiintoisin kaupunginosista oli mielestämme Kreutzberg. Kannattaakin vain pyöriä ympäriinsä katsomassa, miten eri kaupunginosat poikkeavat toisistaan.

Muuri
Muuria on jäljellä kilometrin mittainen pätkä East Side Galleryssa. Muuri on koristeltu graffitein ja tekstein. Ainut paikka, jossa voi nähdä muurin ja tyhjän rajavyöhykkeen sekä vartiotornin, on Bernauer Strasse. Mielestämme paikka oli erittäin vaikuttava.




Vaikuttava muuri ja vartiotorni

TV-torni
Tänne joutuu jonottamaan, mutta on se kyllä sen arvoistakin. Kannattaa suunnata heti aamusta jonottamaan lippuaan, johon merkitään "nousuaika". Odotteluajan voi käyttää vaikka shoppailuun. Näkymät tornista ovat hienot. Hissimatka ylös kestää melko vähän aikaa, sillä hissi kipuaa huipulle hurjaa kyytiä.


TV-tornista näki koko kaupungin.


Checkpoint Charlie
Entinen rajanylityspaikka kannattaa käydä katsomassa. Siellä voi leimauttaa passinsakin, mutta en halunnut "pilata" omaa, oikeaa passiani.



Grunewaldin juna-asema
Raiteelta nro 17 juutalaisia lähetettiin keskitysleirille. Asema on edelleen toiminnassa, mutta raide ei. Raidetta reunustavat muistolaatat. Vaikuttava paikka!




Brandenburger Tor
Portti, jonka läpi on Napoleonkin ratsastanut. Hienohan se on kuin mikä. Sotilaallista mahtia alkujaan symboloiva portti on nykyään täynnä turisteja.

...ja pari turistia

Holokaustin muistomerkki
Aivan Brandenburger Torin vieressä. Kivipaasit (joita on 2711) on pystytetty 6 miljoonan murhatun juutalaisen muistoksi.



Charlottenburgin linna ja Reichstag
Ovat vaikuttavan hienoja rakennuksia. Jos arkkitehtuuri kiinnostaa, kannattaa vierailla.


Voitonpylväs
Sijaitsee Tiergartenissa. On rakennettu vuonna 1873 ja on noin 67 metriä korkea. On eräs Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Tämä rauniokirkko sijaitsee Ku'damilla. Kirkon 2. maailmansodassa vaurioitunut torni jätettiin muistomerkiksi sodan tuhoille.

Zoologischer Garden
Tämä eläintarha on maailman suurimpia ja varsin hyvä. Eläimiä on nimittäin laidasta laitaan.






Olympiastadion
Veljeni yritti kyllä kovasti tänne mennä, mutta metroreitti olikin remontissa. Ei päässyt ja harmittamaan jäi.

Alexanderplatz ja Karl-Marx-allee
DDR-arkkitehtuurin huipentuma. Vietimme usein aikaa Alexanderplazin läheisyydessä, sillä siellä oli vähän kaikkea: ostoksia, ruokaa, ihmisiä.


Alexanderplatz


RUOKAA

Söimme joka kerta eri paikassa, joten ihan kaikkia paikkoja ei voi edes muistaa. Silti pari paikkaa oli kyllä ylitse muiden. Saksassa ravintolaruokailu on varsin edullista, joten mitään huoneistohotellia ei todellakaan tarvitse.

Currywurstia, dönerkebabia ja falafelejä
Nämähän ovat berliiniläistä perussettiä. Parhaat annokset sai ihan hotellin lähellä olevasta kojusta (Wittenbergin metroaseman lähellä, Bayreuther strassella). Emme useinkaan ostaneet hotellista aamiaista, sillä tuo koju oli ihan ylivoimainen. Aamiaisen korvasin muutaman kerran myös konditoriatuotteilla. Samaisella kadulla, aivan hotellin sisäänkäyntiä vastapäätä on hyvä kahvila.

Ku'damin ympäristö
Täältä löytyy varmasti jokainen ketjuravintola. Wittenbergin metroaseman ympärillä on kuitenkin monta hyvää perinteisempää ruokapaikkaa, josta saa niin saksalaisia herkkuja kuin pizzaa ja hampurilaisiakin. Ei siis tarvitse aina lähteä kovin kauaksi ruoan perään.

Kreutzbergin PowWoW
Tähän ravintolaan tupsahdimme vahingossa. Tai oikeastaan siksi, että kehuttu pizzapaikka oli tupasen täynnä ja piti löytää jotain muuta. Täältä saa kyllä maailman ihanissa burgerit ja pihvit. Henkilökunta oli todella innoissaan, kun kerroimme olevamme Suomesta. Ilmeisesti turistit eivät joka päivä ravintolaan eksy. Hintataso oli kaikista huokein.

PowWoW

Juomaa!
Olut on edullista ja hyvää (ylläri). Biergardeneissa kannattaakin istua kaikessa rauhassa. Varsinaisia yökerhoja emme korkanneet.

Hyviä ruokia söimme siis ympäri Berliiniä. Laatu ja tarjonta olivat niin hyviä, ettei tarvinnut matkata tietyn ravintolan perässä. Söi siellä, missä sattui liikkumaan, ja aina oli hyvää.



OSTOKSIA

Länsi-Berliinin tunnetuin ostoskeskittymä löytyy Ku'damilta ja sen ympäristöstä. Ehkä kaikkein tunnetuin ostoskatu on Tauentzienstrasse. Sieltä ostin ainakin paljon merkkituotteita, sillä erilaiset brändit olivat kyllä ihan kaikki edustettuina. KaDeWe eli Berliinin Stockmann oli itselleni ihan liian kallis.

Alexanderplatzin läheisyydessä on myös paljon shoppailupaikkoja. Ostoskeskuksista parhaimmat ovat Galeria Kaufhof Berlin sekä Alexa Center. Alueella kannattaa siis kävellä laajemminkin. Esimerkiksi Hakescher Marktin läheisyydessä on paljon pieniä putiikkeja.

Primark kannattaa koluta läpi! Siskoni teki upeita löytöjä viime kesänä. Meidän reissullamme Primarkia ei vielä ollut.

Kreutzberg on ihan oma lukunsa. Siellä kannattaa kävellä ja katsella ympärilleen.



MUITA VINKKEJÄ

- Ota mukaasi kengät, joilla voit ihan oikeasti kävellä tolkuttoman pitkiä matkoja. Berliinissä "joutuu" kävelemään paljon.
- Majoitus kannattaa valita metroaseman lähettyviltä. Muulla ei oikeastaan ole väliä.
- Kävele ympärillesi, mene pikkuputiikkeihin ja outoihin ravintoloihin. Et välttämättä hyödy ravintolasuosituksista, sillä parhaat paikat eivät välttämättä ole niitä kaikkein suosituimpia.
- Arkkitehtuuri on rumaa - oikeasti. Silti on koko ajan sellainen tunne, että kaupunki on kaikkein kiinnostavimpia myös arkkitehtuurinsakin puolesta.
- Varaa tarpeeksi paljon aikaa. Pidennetty viikonloppu on ehdoton minimi.
- Jos tilaat possua, sano jo etukäteen, että haluat sen kypsänä. Jos et etukäteen sano mitään, liha tulee eteesi vain puolikypsänä.
- Taksia et tarvitse.


PLUSSAT JA MIINUKSET
+ edullinen
+ mielenkiintoinen
+ paljon erilaisia paikkoja (jokaiselle jotakin)
+ historia
+ ihmisten ystävällisyys
+ toimiva julkinen liikenne
+ lyhyt lentomatka
+ shoppailijan paratiisi
+ hyvää (katu)ruokaa
- sää (satoi koko viikon), mutta siihen ei voi oikein vaikuttaa ;)

Oikeasti en keksi mitään moitteita. Aion kyllä pian vierailla kaupungissa uudelleen. Sen verran kiinnostava paikka oli.

Näkemättä jäivät ainakin keskitysleiri ja Potsdam. Niitä siis katsomaan seuraavaksi. Otin myös harmittavan vähän kuvia. Täytyypä kuvata ensi kerralla enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti