lauantai 25. huhtikuuta 2015

Grillimakkaraa ja grillisalaattia

Aurinko paistoi tänään. Jotenkin tuli sellainen kesäinen fiilis grillaamisineen, mutta oma kaasugrillini on vielä talvikuosissaan. Se ei kuitenkaan poistanut grillimakkaran himoa. Oikeastaan yhtä paljon teki mieli jotain majoneesipohjaista grillisalaattia. Tänään päivällinen koostuikin siis grillimakkarasta ja grillisalaatista.

Grillimakkaraa ja grillisalaattia

Kaupassa keksin, että laitan salaattiin ainakin kaalia, sillä ulkomaalaisia uuden sadon kaaleja oli näyttävästi esillä. Keräilin tuotteita koriin, ja pian olikin idea siitä, millainen salaatista tulisi. Majoneesin päätin korvata ranskankermalla.

Koska dieetin vuoksi pitää vältellä hiilihydraatteja, olen vaihtanut lempimakkarani eli Atrian Hiillos-makkaran HK:n Kabanossiin. Lempparini onkin tätä nykyä juustolla ryyditetty Kabanossi, sillä se on mehevä eikä ollenkaan sellainen lihaisen narskuva. Kabanossissa on hiilihydraatteja vain 2 g / 100 g, joten se sopii myös karppaajille. Ja suosittelen maistamaan ko. makkaraa, vaikka karppaus ei olisikaan lähellä sydäntä.



Kun pääsin kotiin, tein takkaan tulet. Nostin kaksi makkaraa huoneenlämpöön odottamaan paistamista. Odotellessani hiillosta, tein salaatin. Kaikki määrät eivät ole ihan tarkkaan muistissa, mutta kannattaakin maistella ja lisäillä aineksia tarpeen mukaan.

Takka odottaa tulta...ja lasin pesemistä. :)

GRILLISALAATTI
(3-4 annosta)

100 g kaalia
100 g porkkanaa
60 g paprikaa
60 g ananaspaloja
150 g ranskankermaa
0,5 rkl valkoviinietikkaa
n. 1 tl sitruunamehua
2 tl sinappia
1,5 tl sokeria
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
suolaa maun mukaan
mustapippuria
paprikajauhetta
cayennepippuria
juustokuminaa

1. Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi. Raasta porkkana rouheaksi raasteeksi. Laita astiaan.
2. Kuutioi paprika pieneksi ja silppua myös ananaspalat pienemmiksi. Laita astiaan.
3. Lisää astiaan ranskankerma ja sekoita hyvin.
4. Lisää valkoviinietikka, sitruunamehu, sinappi ja sokeri. Lisää suolaa maun mukaan. Maista.
5. Hienonna valkosipuli ja lisää joukkoon.
6. Mausta mustapippurilla, paprikajauheella, cayennepippurilla ja juustokuminalla. Jälkimmäisten kanssa kannattaa olla varovainen ja niitä kannattaakin lisätä vain vähän kerrallaan.
7. Maista. Lisää tarvittaessa hapokkuutta, makeutta, suolaa tai vaikkapa tulisuutta. Itse löysin parhaan makumaailman juuri kokeilemalla.
8. Nosta kylmään maustumaan.
9. Tarjoile grillatun makkaran kanssa.

Valmis salaatti

Salaatti oli nyt valmis. Pian muutamat puukalikat alkoivat muuttua hiillokseksi, joten pääsin makkaranpaistoon. Juusto-Kabanossi käyttäytyy hiilloksella minkä tahansa muun makkaran tavoin. Ainut on, että juuston takia nestettä valuu hieman myös hiillokseen. Se ei haittaa, sillä makkara ei kuitenkaan menetä mehukkuuttaan. Kabanossin maku on mieto, mutta maukas. Kuori on ihanan rapsahtava, kuten makkarassa kuuluukin.




Aika nopeasti makkara paistuu, kun on hyvä hiillos. Niinpä pian pääsinkin herkuttelemaan makkaralla ja aivan tajuttoman hyvällä grillisalaatilla.

Grilliruokaa!

PS. Aikaisemmin mainitsinkin, että takan lasiluukku kaipaa puhdistamista. Aivan ylivoimainen "aine" sen puhdistamiseen on tuhka. Puhdasta tuhkaa vain kosteaan rättiin ja talouspaperilla kuivaksi, niin johan on taas kirkas lasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti