lauantai 11. huhtikuuta 2015

Ahvenanmaa

Muistellaanpas taas välillä! Harmittaa ihan, että joidenkin matkakohteiden kuvat ovat rikkinäisellä läppärillä. Olen kuitenkin varma, että jotenkin ne saa sieltä pelastettua, kunhan saan aikaiseksi viedä moisen romun johonkin huoltoliikkeeseen.

Ahvenanmaan-reissun kuvia minulla kuitenkin on tällä koneella - kiitos ystäväni. Kuvat ovatkin ystäväni Maaritin käsialaa, mutta hän lupasi ne käyttööni. Omat kuvat kun ovat jumissa sillä rikkinäisellä läppärillä.

Ahvenanmaan-reissun tein syksyllä 2010 yhdessä työkavereitteni kanssa.

Soltunassa on hienot näkymät.


AHVENANMAA

Ahvenanmaa on ehdottomasti kesäkohde. Jos sinne mulloin haluaa, kannattaa mennä vaikkapa sadonkorjuujuhlien aikaan. Muuten voi olla turistin makuun liian hiljaista, sillä sesonki on kesällä.

Vietimme kuitenkin oikein ihanan viikonlopun. Lähdimme perjantaina töiden jälkeen Turkua kohti pikkubussilla, joka oli käytössämme myös perillä. Turusta matkustimme Ahvenanmaalle (yllättäin) laivalla.


Pikkubussilla kohti Turkua!

Ahvenanmaalla vietimme kaksi yötä, mikä oli ihan kohtuullisen hyvin. Olisi siellä tosin pidempäänkin viihtynyt. Majoituimme Vieraskoti Kronanissa Maarianhaminassa, jossa meillä oli neljän ja kolmen hengen huoneita. Aamiainen kuului hintaan ja oli kohtuullinen.


Majapaikan saimme sekaisin jo yhdessä yössä...

Majoituimme siis Maarianhaminassa, mutta kiertelimme muuallakin, sillä meillä oli auto käytössä. Suosittelenkin sitä, että kiertää saarta nimenomaan autolla, jos aikaa on vähän. Kävimme Ahvenanmaan lähes korkeimmalla kohdalla, viinitilalla, oluttilalla ja toki myös Maarianhaminan keskustassa shoppailemassa. Lauantai-iltana söimme erittäin hyvät purilaiset Dino's Bar & Grill -ravintolassa. Taisi siinä illan mittaan kulua pari lonkeroakin. :)


Maatiloilla oli mukavaa.


Sunnuntaina kiertelimme erilaisilla maatiloilla, joissa oli sadonkorjuujuhlien vuoksi avoimet ovet. Kävimme myös maatalousoppilaitoksen pihalla ja markkinoilla. Mukaan tietenkin tarttui paljon tuliaisia ja varsinkin paikallisia tuotteita.

Valitettavasti kiertelimme ja kaartelimme niin laajalla alueella, etten osaa sanoa tarkkaan tai muista paikkojen nimiä. Suosittelen kuitenkin joitakin paikkoja, vaikka Ahvenanmaalla kannattaa kierrellä ihan joka puolella.

Vinkkejä?

1. Suosittelen Tjudön viinitilaa. Opastettu kierros maksaa muutaman euron, mutta on sen arvoinen. Tilalta voi ostaa mm. viinejä, mutta esimerkiksi Ålvadosta voi ostaa vain paikallisesta Alkosta. Viinitilalla on myös hyvä ruoka. Me maistelimme maukasta strutsinlihaa.




Viinitilalla maistelimme erilaisia viinejä ja hieman väkevämpiäkin juomia.


2. Stallhagenin olutpanimossa kannattaa käydä - ainakin ystävieni mukaan. Itse matkasin tuolloin kohti Maarianhaminan yöelämää.

3. Maatiloilla ja markkinoilla (jos vierailee sadonkorjuujuhlien aikaan) kannattaa ehdottomasti vierailla.

Maatiloilla on vaikka mitä katseltavaa.
Markkinoilla on aina mukavaa.


4. Soltunassa, jossa on hieno kahvila-ravintola ja vieläkin hienommat näkymät, kannattaa myös käydä. Matkalla sinne näkee paljon paikallista elämää.


Soltunassa voi minigolfin lisäksi ihailla maisemia.


5. Maarianhaminan keskustassa kannattaa käydä shoppailemassa ja hengailemassa. On yllättävän hyviä kauppoja.

6. Kannattaa ostaa paikallisia ruokatarvikkeita ja käsitöitä. Jos et markkinoille eksy, niin tuotteita kyllä on myynnissä joka puolella.




Osta paikallisia tuotteita!


7. Majoittua kannattaa edullisesti, sillä aika menee kierrellessä - ei nukkuessa.

8. Maarianhaminan ravintolat ovat ainakin oman kokemukseni mukaan hyviä. Yöelämä syksyllä ei niinkään säväyttänyt. Kesällä varmaankin on enemmän vipinää.

9. Kaikkein tärkein: mieti, millä liikut. Ahvenanmaasta jää paljon katsomatta, jos pysyttelee vain Maarianhaminassa.

10. Yritä vierailla Ahvenanmaalla kesällä. Silloin ko. paikka näyttää parhaimmat puolensa.

11. Ahvenanmaalla on fiilis, että on ulkomailla. Sama raha käy ja kellokin kulkee samaa aikaa kuin Manner-Suomessa. ;) Puhu kuitenkin ruotsia, sillä suomea ei juuri puhuta.



Hyppää kyytiin!


12. Kokeile kaikkea jännää, kuten traktorisafaria!

Voit mennä vaikka hyppimään heinäpaalien päälle!
Olimme jo lähdössä, kun markkinoille saapui joukko joulupukkeja (!)(?)


Olen suunnitellut uutta matkaa Ahvenanmaalle, mutta vielä en ole sitä saanut toteutettua. Jos näin käy kuitenkin tässä joskus, lisään sitten tuoreita kuvia ja uudet tekstit.


Traktorisafarilla

Näitä lapasia käytän edelleen!


On muuten erikoista, että Maarianhaminasta emme ottaneet yhtäkään kuvaa majoituspaikkaa lukuun ottamatta. Olisi kyllä pitänyt!

Huom! Sadonkorjuujuhlat järjestetään joka vuosi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti