sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Vaahtokarkit

Olen vielä lomalla, joten päätin vielä testata jotain. Tällä kertaa päätin kokeilla vaahtokarkkien tekemistä. Noudatin hyvin pitkälti Dansukkerin ohjetta, mutta sooloilin lisäämällä hieman vaniljasokeria sokerin sekaan. Ohje vaikuttaa vaikealta, mutta mielestäni se ei sitä ollut. Lämpötilojen kanssa tulee toki olla tarkkana.


Ensimmäinen erä vaahtokarkkeja

VAAHTOKARKIT
(n. 100 kpl)

7 liivatelehteä
3 kananmunanvalkuaista
2 rkl tomusokeria
pieni määrä punaista elintarvikeväriä
2 1/4 dl taloussokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl glukoosisiirappia
½ dl vettä
½ dl vettä liivatteiden liuottamiseen
2 dl tomusokeria
1 dl perunajauhoja

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri (2 rkl) kestäväksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen keskivaiheilla elintarvikeväriä pieni loraus.
3. Mittaa kattilaan taloussokeri, glukoosisiirappi ja vesi.
4. Anna kiehua, kunnes seos on 100-asteista. Käytä lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria.
5. Kuumenna ½ dl vettä ja liota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet.
6. Jatka sokeriliemen kuumentamista. Kun seos on 127-asteista, ota se pois liedeltä ja kaada valkuaisvaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten.
7. Lisää liivateneste vaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes massa on kiinteää ja kiiltävää ja alkaa jäähtyä.
8. Sekoita tomusokeri ja perunajauhot keskenään ja kaada leivinpaperin päälle.
9. Laita vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille tomusokeri-perunajauhoseoksen päälle paksuja tankoja (tai yksittäisiä vaahtokarkkeja).
10. Anna jäähtyä huoneenlämmössä useampi tunti. Leikkaa tangot paloiksi.
11. Pyörittele palata tomusokeri-perunajauhoseoksessa.

Säilytä vaahtokarkit suljetussa purkissa huoneenlämmössä.

Huomioita:
- Lämpötilan mittaaminen on oikeasti tärkeää. Silmämääräisesti asteita on mahdoton arvioida.
- Sokeriliemi on todella kuumaa. Muovinen kapusta kärsi hieman vaurioita. :)
- Massaa saa todellakin vatkata melko pitkään. Liian löysä massa lässähtää eikä karkeista tule muhkeita.
- Itselleni ei yksi leivinpaperiarkki riittänyt, sillä massaa oli valtavasti. Varaudu siis kahteen.
- Älä leikkaa tankoja liian aikaisin. Huomaat kyllä, milloin veitsi leikkaa tangon sujuvasti eikä jää tahmeaan massaan kiinni. Älä siis taistele turhaan vaan odota. (Leikkasin ensimmäisen erän turhan aikaisin.)
- Tällä ohjeella vaahtokarkit ovat niitä ihan perinteisen makuisia. Jos haluat makua, käytä aromeja tai esim. mansikkatomusokeria perinteisen sijaan.

2 kommenttia:

  1. Näyttää niin hyviltä ja oon monesti halunnut itekin testata!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen! Tosin kannattaa miettiä aromien käyttöä, sillä noiden maku on melko mieto. Hyviä kuitenkin olivat ja kaikki menivät nopeasti parempiin suihin. :P

    VastaaPoista