sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Turkki (Kusadasi, Efesos, Izmir)

Vielä pieni katsaus arkistoihin.

Olen siis käynyt Turkissa kuutisen kertaa, mutta eniten Alanyassa. Kesällä 2010 päätimme veljeni kanssa lähteä syömään kebabia eli suuntasimme Nazarin pakettimatkalle Kusadasiin.

Kaupunki kuvattuna Lintusaarelta


Hotelliksi valikoitui Saturn, joka oli kyllä melkoisen kulahtanut. Ötököitä tai muita ei ollut, joten se kyllä kelpasi hyvin. Hotellilla oli tiukat säännöt, joten omia juomia ja ruokia ei olisi saanut huoneeseen tuoda. Me toimme. Aamiainen oli todella tylsä eli aina valkoista juustoa, oliiveja, paahtoleipää ja marmeladia. Ei muuta. Jouduimmekin usein ostamaan aamiaisen lisäksi jotain muuta heti aamusella.

Hotellilta keskustaan oli lyhyt matka.

Keskusta iltasella


Parhaat rannat löytyvät hieman Kusadasin ulkopuolelta. Kannattaakin siis hypätä Dolmukseen ja matkata hieman kauemmaksi esimerkiksi Ladies beachille, jossa on kaikki mahdolliset palvelut ja ranta on hieno. Dolmusaseman lähellä on silloin tällöin markkinat. Hotellin sijainti oli hyvä, joten ei ollut markkinoillekaan pitkä matka. Hotellilta katua alas keskustaan päin oli myös erittäin hyvä pizzeria.

Ladies Beach

Shoppailtua tuli kyllä. Kusadasin keskustan basaareilla sai tinkiä, mutta hinnat olivat kohtuulliset. Varsinainen keskusta on aika pieni, mutta katseltavaa riittää. Välillä voi vaikka ihailla jättimäisiä risteilyaluksia, sillä Kusadasi on yksi pysähdyspaikoista. Ravintoloita on moneen makuun. Parhaat eväät olivat hieman katukeittömäisissä paikoissa. Tunnetusti turkkilainen ruoka on todella hyvää! Ainut huono kokemus oli kiinalainen ravintola, mutta siellähän ei turkkilaista ruokaa ollutkaan. Erilaiset kebabruoat olivatkin suosikkeja. Turkissa kanakebab on törkeän hyvää! (Ja harmi, että parhaista ruoista ei ole kuvaa.)

Joka reissulla on tullut kerran käytyä ketjuravintolassa. Nyt tuli kyllä liian suuri annos!


Pari kertaa tuli käytyä Kusadasin yöelämässä. Varsinaisia klubeja ei ollut, vaan keskustassa oli baarikatu täynnä pubeja. Oli siis hyvin irkkulainen meininki keskellä Turkkia! Baarit olivat viihtyisiä, mutta kuuman päivän päätteeksi ei viitsinyt kovin paljon nautiskella Efes-olutta.

Kusadasin sataman rantakatu on todella viihtyisä. Sitä pitkin pääsee myös Lintusaarelle, jossa on vanha ottomaanien linnoitus. Maisemat kaupunkiin päin ovat hulppeat.



Lintusaarella


Koko lomaa ei jaksanut olla samassa paikassa, joten teimme pari retkeä. Eräänä päivänä ostimme liput Adalan Aquapark -vesipuistoon, ja siellä menikin koko päivä. Varsinkin liukumäet olivat todella hurjia: pää oli usein sekaisin ja mahasta otti. Paikkana vesipuisto sopi siis kyllä aikuisillekin. Miellyttävää oli sekin, että rahoja ja kasseja ei tarvinnut raahata koko ajan mukana, vaan tavaroille oli säilytyskaapit ja rahat ladattiin erilliselle kortille. Matkalla vesipuistoon näki myös hienoja maisemia. Puisto sopii mielestäni kaiken ikäisille, sillä rauhallisempaakin menoa löytyy.

Halusimme käydä myös katsomassa, millainen kaupunki Izmir on. Noh, olihan se suuri kaupunki, mutta keskustasta emme oikein basaaria kummempaa löytäneet. Kaupunkiin pääseminenkin oli oma juttunsa. Bussi lähti hotellin takaa isolta tieltä kohti Izmiriä, mutta Izmirin bussiasema oli kaupungin ulkopuolella ja keskustaan päästäkseen piti käyttää taksia. Matka keskustaan oli yllättävänkin pitkä. Eniten aikaa vietimme kaupungin ulkopuolella ostosparatiisissa. Nimeä en muista, mutta ostoskeskuksen yhdeydessä oli Ikea. Löytyy siis varmaan helposti. Ostin todella paljon vaatteita, sillä paikalliset merkit eivät paljon maksaneet. Oli myös ihana vierailla viileissä liikkeissä, sillä aurinko porotti oikein urakalla.

Izmirissä oli basaarialue.

...ja Ikea.

Paras reissukohde oli kuitenkin Efesos. Tämä antiikin ajan kaupunki on muistaakseni rakennettu kolme kertaa eri paikkaan. Hämmästelin useaan otteeseen, miten kehittynyt tuon ajan kaupunki oli ollut. Oli kirjasto, teatteri, vesivessat...ja kaikkea muuta. Katukin oli marmoria. Retkellä kuulimme myös tarinan nykyisen apteekin logon (miekka ja käärme) synnystä ja pääsimme kurkistamaan useisiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Tähän retkeen kuului myös pakollinen vierailu Neitsyt Marian kodissa ja keramiikkapajalla. Ne eivät kyllä ihan niin paljon kiinnostaneet.

Neitsyt Marian talo

Efesos (alkupäästä)

Efesoksen katuja tallaili moni muukin.

Kauneutta on vielä jäljellä.

Vesivessassa ei ole ollut yksinäistä.

Teatteri. Kuiskaus kuului ylös asti.

Onhan se Turkki kesällä kuuma. Tuolla reissulla kestin kuumuutta hyvin, mutta jotenkin tuntuu, että en enää oikein jaksaisi. Turkkia parjataan usein junttikohteeksi, mutta kyllä ihan perinteisestä pakettimatkastakin saa irti, jos jaksaa vähän katsella ympärilleen. Kusadasi on Turkin kohteista mielestäni toiseksi paras, heti Alanyan jälkeen.

1 kommentti:

  1. EGEAN SUOMALAISET YHDISTYS
    Davutlar Mah. Deniz Cd. Beyaz Ada Sitesi No 7
    09400 Kuşadası – Aydın – Turkki
    Puh: +905308298695
    egefinder@egefinder.com
    Whatsapp: +358443422500
    Web: egefinder.fi

    VastaaPoista