sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Espanjalaiset lihapyörykät, paahdetut yrttiperunat ja aioli

Nyt tuli hyvä yhdistelmä! Olin löytänyt netin ihmeellisestä maailmasta ehkäpä maailman parhaan lohkoperunareseptin. Se löytyi Maku-lehden nettisivuilta pitkän etsinnän jälkeen. Ihanat perunat kaipasivat dipin. Niinpä lähdin metsästämään täydellisen valkosipulimajoneesin eli aiolin ohjetta. Täydellistä en löytänyt, joten kehittelin sen itse. Annos kaipasi jotain lihaa, joten päädyin lihapulliin. Ohjetta etsin niihinkin ja löysin sellaisen Makuja kotoa -blogista. Muuttelin Heidin reseptiä tosin hieman lisäämällä valkosipulijauhetta ja chiliä.

Espanjalaiset lihapyörykät, paahdetut yrttiperunat ja aioli


PAAHDETUT YRTTIPERUNAT:
(6 annosta)

1 kg (yleis)perunoita
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 tl tuoretta timjamia
2 tl tuoretta rosmariinia
2 tl tuoretta oreganoa
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl mustapippuria

1. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Leikkaa perunat reilunkokoisiksi lohkoiksi ja laita kulhoon.
2. Kaada päälle oliiviöljy ja sitruunamehu. Hienonna valkosipuli ja yrtit ja heitä joukkoon. Lisää vielä  mausteet.
3. Pyörittele perunoita öljy-mausteseoksessa.
4. Asettele perunat pellille niin, etteivät ne ole kovin paljon päällekkäin. Kaada kulhon pohjalle jäänyt öljy-mausteseos perunoiden päälle.
5. Paista rapeiksi 225 asteessa (noin 30 minuuttia). Kääntele välillä.
6. Ripottele pinnalle lisää suolaa.


ESPANJALAISET LIHAPYÖRYKÄT:
(3-4 annosta)

400 g nauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna
2,5 tl smoked paprika -maustetta tai pimentónia
1 tl valkosipulijauhetta
ripaus chilijauhetta
3/4 - 1 tl merisuolaa
3/4 tl juustokuminaa
silputtua persiljaa
1,25 dl oliiviöljyä

1. Sekoita aineet keskenään.
2. Pyörittele kostutetuilla käsillä pyöryköiksi.
3. Paista uunissa 180 asteessa kypsiksi.


AIOLI eli VALKOSIPULIMAJONEESI:
(noin 2 dl)

2-4 valkosipulin kynttä
2 keltuaista
2 dl rypsiöljyä
1 tl haaleaa vettä
1-2 tl sitruunamehua
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa

1. Purista tai hienonna valkosipuli ja laita se pieneen kulhoon.
2. Erottele keltuaiset valkuaisista ja laita valkosipulien joukkoon. Vatkaa sekaisin.
3. Lisää 1 tl öljyä pieninä tippoina koko ajan vatkaten.
4. Lisää 1 tl haaleaa vettä tippoina koko ajan vatkaten.
5. Lisää loput öljystä ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
6. Vatkaa vaaleaksi majoneesiksi.
7. Lisää sitruunamehu ja mausteet. Sekoita hyvin.

Valmis aioli eli valkosipulimajoneesi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti